Kategorije
Projekt S Tošom kroz Zagreb

Povijesna istraživanja

Fotografije Toše Dabca bile su izvor za istraživački rad učenika drugih razreda u sklopu nastave suvremene hrvatske povijesti.

U umjetničko-povijesnom projektu S Tošom kroz Zagreb fotografija Toše Dabca izvor je za mali istraživački rad učenika drugih razreda u sklopu nastave suvremene hrvatske povijesti. Odabrana Dabčeva djela bilježe međuratni (tridesete godine), te u manjoj mjeri poslijeratni Zagreb (pedesete godine).  

Samostalni rad učenika temelji se na prepoznavanju i istraživanju prikazanih lokacija, s naglaskom na kulturne i povijesne znamenitosti grada, odnosno atrakcije Zagreba. Pri istraživačkom radu, učenici u školskoj knjižnici koriste dostupnu historiografiju o Zagrebu, prvenstveno Zagrebački leksikon u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, kao i Stari Zagreb od vugla do vugla Branimira Špoljarića. Istraživanje učenika temelji se i na člancima preuzetima s portala poput Povijest.hr, Licegrada.hr te Zagreb.info.

Svoje radove izlažu na satu Povijesti, što omogućuje učenicima drugih razreda bolje upoznavanje s lokalnom povijesti. Učeći povijest Zagreba, postaju svjesniji širenja i razvoja grada, njegove preobrazbe u modernu srednjoeuropsku metropolu, ali i njegova turističkog potencijala.

Autorica teksta: Ivana Čavec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)