Kategorije
Projekt S Tošom kroz Zagreb

Zašto su pukotine na izložbenom zidu zlatne?

Jeste li ikada razmišljali o tome kako popraviti slomljene stvari na način koji ih čini još ljepšima nego prije?

Wabi-sabi kao odmor od
perfekcionizma

Jeste li ikada razmišljali o tome kako popraviti slomljene stvari na način koji ih čini još ljepšima nego prije? To je suština kintsugija, drevne japanske umjetnosti popravljanja razbijene keramike zlatom ili srebrom. Umjesto da se stidimo svojih oštećenja ili pokušavamo sakriti njihove tragove, kintsugi nas uči prihvatiti ih. Svaka pukotina ima svoju priču, a kad je popravimo zlatom, naglašavamo njenu važnost. To je kao da kažemo: “Da, slomio/slomila sam se, ali sada sam jači/jača i ljepši/ljepša nego prije.” Zamislite šalicu koja je pukla, ali je sada obnovljena zlatnim ispunjenjem. Umjesto da je bacimo, ona postaje još dragocjenija zbog svoje jedinstvene povijesti. Baš kao i mi, svaka slomljena stvar može postati još sjajnija nakon što prođe kroz proces promjene. Kintsugi nam pokazuje da svoje ožiljke ne trebamo skrivati, već ih trebamo naučiti prihvaćati. Podsjeća nas da su često upravo slabosti dio naše priče koje nas čine jedinstvenima. Slomljene stvari ne moraju uvijek doživjeti kraj, već, kad ih popravimo, mogu proslaviti početak nečeg još ljepšeg i jačeg.

Kintsugi ili pozlaćivanje
nesavršenosti

Wabi-sabi, japanski način razmišljanja koji ističe nesavršenost i prolaznost, može biti sjajan odmor od stalnog traganja za savršenstvom koje nam u zapadnjačkoj kulturi često izaziva stres. U suprotnosti s perfekcionizmom, wabi-sabi nas uči da pronađemo ljepotu u jednostavnosti predmeta i njihovoj istrošenosti koja neminovno dolazi s prolaskom vremena. To nije samo filozofija uređenja prostora, već i način gledanja na život. Zamislite da svaka pozlaćena pukotina na zidu ima svoju priču koja uključuje sve nas zajedno. Ova je izložba wabi-sabi u praksi: zidovi i na njima izložene fotografije povezuju prošlost i sadašnjost u svojoj nesavršenosti. Umjesto na traganje za savršenosti, usmjerili smo se na zajedništvo učenika i djelatnika koji su omogućili nastanak ove izložbe. Kao što ističe psihoterapeutkinja i spisateljica Brené Brown, nesavršenosti nisu nedostaci, već podsjetnici na našu zajedničku ljudskost.

Autorica teksta: Margareta Kovač

Korišteni izvori:

Znate li što je wabi-sabi? Neobična navika zbog koje Japancima nije problem čekati u redovima. URL: https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/zanimljivosti/sto-je-wabi-sabi—596260.html (pristupljeno 14. veljače 2024.)

Kintsugi, wabi-sabi and why it’s fine to be imperfect. URL: https://www.listeningpartnership.com/insight/kintsugi-wabi-sabi-and-why-its-fine-to-be-imperfect/ (pristupljeno 13. ožujka 2024.)

Wabi-sabi and the Art of Kintsugi. URL: https://konmari.com/wabi-sabi-and-the-art-of-kintsugi/#:~:text=Kintsugi%20transforms%20broken%20pieces%20into,to%20call%20attention%20to%20them (pristupljeno 13. ožujka 2024.)